Hvorfor Økologisk og Fairtrade?

Hvorfor Økologisk?

0xd8-merket

Økologisk mat er sunnere, smaker bedre, er mer dyrevennlig og tar bedre vare på den dyrebare kloden vår enn mat fra intensivt, industrielt landbruk.

Ved å handle økologisk bidrar du til at bønder som ønsker å produsere etter økologiske og bærekraftige prinsipper kan fortsette med sitt virke.

For at et produkt skal kunne bli sertifisert økologisk, må all bearbeiding og tilsetning skje etter reglene for økologisk produksjon.

I følge Debio er kun 10 % av de tilsetningsstoffene som man kan tilsette i konvensjonell mat, tillatt i økologisk mat.

Alt av kjemiske farge og smak, samt de fleste konserveringsmiddel, er forbudt i økologisk mat.

I Norge sertifiseres økologisk produksjon av Debio. Debiomerket, ofte kalt ø-merket, er den synlige garantien for at kontrollen er gjennomført og at produktet er blitt produsert etter de regler som gjelder i økologiforskriften.

Les mer på Debio og Oikos – Økologisk Norge.


Hvorfor Fairtrade?

noe lite til noe stort for andre

Fairtrade er en merkeordning for sosial og økologisk bærekraft. Ordningen er internasjonal og uavhengig, og er opprettet for å sikre en rettferdig råvarehandel mellom bønder og plantasjer i utviklingsland og importører i Nord. Fairtrade-merket garanterer at varen du kjøper er produsert under anstendige vilkår og med gode sosiale standarder. Dette innebærer blant annet at produsenten får rettferdig råvarebetaling, langsiktige handelsavtaler som gir forutsigbar inntekt, at det er satt minstekrav til både beskyttelse av miljøet og til bøndenes og arbeidernes arbeidsforhold.

fairtrade_logo

I følge Fairtrade Norge er over en million bønder og plantasjearbeidere i 58 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika tilknyttet Fairtrade-systemet. Teller man med deres familier, er det over fem millioner mennesker som nyter godt av Fairtrade-systemet. Blant Fairtrade-merkede produkter vi tilbyr på Etikken er kaffe, te, kakao, sjokolade, energibarer, kjeks, ris, pasta, sukker, krydder, brus, saft, bommull, klær, kluter og håndklær.

Les mer om Fairtrade-standardene og Fairtrade-systemet her.

Trondheim er en Fairtrade-kommune

Trondheim fikk i slutten av januar 2009 innvilget sin søknad om å bli Fairtrade-kommune. Etikken har selv en representant i styringsgruppa for Fairtrade-arbeidet i Trondheim.

For mer informasjon om Trondheim Fairtrade, se styringsgruppas egen blogg samtkommunens nettsider om Fairtrade.

Fairtrade

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s